Ćiro II

Naziv projekta: Prekogranična tematska turistička destinacija: Stara uskotračna željeznička pruga „Ćiro II“
Program: Interreg IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska- Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020
Projektni partneri : Općina Ravno-vodeći partner (BiH); Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog – projektni partner II (CG); Općina Konavle- projektni partner III (HR)

Opšti cilj projekta : Ojačati i diverzifikovati turističku ponudu susjednih zemalja područja Hercegovine, Dubrovačko- neretvanske županije i zaliva Boka-Kotorska kroz razvoj zajedničkog turističkog proizvoda zasnovanog na zajedničkoj staroj uskotračnoj željeznici “ Ćiro”.
Ukupna vrijednost projekta : 1.770.362,68 €
Iznos EU kofinansiranja: 1.504.808, 26€ (85,00%)
Proračun Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog : 589.906,27(EU kofinansiranje u iznosu od 85,00% odnosno 501.420,32€)
Trajanje projekta: 01.09.2020 31.08.2022.

Aktivnosti projekta: Osnovna ideja planiranih aktivnosti u okviru koncepta revitalizacije bivše uskotračne željezničke pruge je formiranje raznovrsnih biciklističkih staza i unapređivanje turističke i rekreativne ponude grada. Sve aktivnosti koje se sprovode kroz projekat biće skoncentrisane oko trase koju je i “ Ćiro” na svom putovanju prolazio. U cilju realizacije zamišljenog koncepta, planirane su sljedeće aktivnosti: Izgradnja PUMP-TRACK poligona, kao specifičnog sportsko- rekreativnog sadržaja.
Pump-track podrazumijeva specijalno dizajnirane talasaste staze za bicikliste na kojima se dinamika kretanja bicikla vrši pokretima ljudskog tijela. MOUNTAIN BIKE park – kompleks povezanih sportsko-rekreativnih sadržaja i linearno raspoređenih prepreka adrenalinskog tipa za bicikliste , u šumskom ambijentu. Mountain biking će biti prirodno formirana staza od kamenih, pošljunčanih, zemljanih i travnatih površina koje prate prirodnu morfologiju terena u okruženje na trasi stare pruge.
Za ljubitelje nešto opuštenijeg, rekreativnog biciklizma, biće izgrađena i URBAN BIKING staza – savremena staza uz Jadransku magistralu na potezu od tržnog centra HDL do motela Vinogradi, u dužini od oko 2km. Pored navedenog, ovaj sportsko rekreativni kompleks činiće još i pristupna staza, privremeni ugostiteljski objekat sa terasom, uz koji je predviđen punkt za izdavanje bicikala i ostale atestirane opreme neophodne za korišćenje poligona, kao i informativna tabla, info-tabla (totem) sa “touch screen” ekranom i ostali urbani mobilijar (zaštitna ograda, klupe, korpe za otpatke i slično).

“Ova publikacija je proizvedena uz pomoć Evropske unije i predstavlja odgovornost projektnih partnera te ni po čemu ne može predstavljati mišljenja ili stavove Evropske unije.” Projekat je kofinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije.